Ota yhteyttä Maksuton arvio

Taloudellinen ja turvallinen

maalämpö

Maalämpö on markkinoiden taloudellisin, pitkäikäisin ja ympäristöystävällinen lämmitysratkaisu. Se tulee jopa 80 % edullisemmaksi kuin perinteinen öljy- tai sähkölämmitys. EU on määritellyt maalämmön  uusiutuvaksi energiamuodoksi.

Maalämpö hyödyntää auringosta maahan tai vesistöön varautunutta ilmaista energiaa. Maalämpö saadaan talteen peruskallioon poratun 100-250 metrin syvyisen energiakaivon avulla. Porattuun energiakaivoon upotetaan putki, jossa kiertää ympäristöystävällinen lämmönkeruuneste. Neste sitoo maahan varastoinutta lämpöenergiaa, joka siirretään maalämpöpumpulle. Maalämpöpumpun avulla lämpöenergia johdetaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja käyttövesivaraajalle. Yleisin tapa toteuttaa maalämpöjärjestelmä on energiakaivo, koska se voidaan useimmiten toteuttaa ahtaillekin tonteille. Maalämpökaivon poraaminen vaatii kuntakohtaisen toimenpideluvan.

Vaihtoehtoisesti maalämpöratkaisu voidaan toteuttaa kaivamalla lämmönkeruuputkisto maaperään reilun metrin syvyyteen. Tällöin tontin pinta-alan on oltava suhteellisen suuri, jotta maaperästä saadaan kerättyä riittävästi lämpöä. Lämpöä voidaan ottaa talteen myös vesistöstä, jolloin vesistöön upotetaan lämmönkeruuputkisto, joka liitetään maalämpöpumppuun. Vesistöön asennettava lämmönkeruuputkisto tarvitsee vesialueen omistajan luvan. Vesistön soveltuvuutta putkistoasennukseen kannattaa tiedustella Ympäristökeskukselta (ELY-keskus).

Maalämpö voidaan vaihtaa minkä tahansa lämmitysmuodon tilalle. Maalämpöä varten tarvitaan kuitenkin vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä, eli vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Mikäli sellaista ei vielä ole, lämmitysmuoto voidaan vaihtaa maalämpöön, kunhan lämmönjakojärjestelmä uusitaan vesikiertoiseksi.

Maaviileä

Porakaivoon perustuva maalämpöjärjestelmä soveltuu myös rakennusten jäähdytykseen. Kesäaikana maaviileä lisää huomattavasti asumismukavuutta poistaen huoneilmasta lämpöä ja ylimääräistä kosteutta. Tämä tehostaa myös maalämpöpumpun toimintaa, kun maaviileän avulla talteen saadulla lämpöenergiaa voidaan ladata porakaivoa lämmityskauden varalle.

Maaviileän käyttöönotto voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla. Maalämpöjärjestelmän keruuneste kierrätetään talon ilmanvaihtokoneen kennolle, joka viilentää huoneiston tuloilman. Viileä ilma jakaantuu huoneisiin ilmanvaihtokanaviston kautta.

Vaihtoehtoisesti rakennukseen voidaan asentaa yksi tai useampi puhallinkonvektori, joka kytketään osaksi maalämpöjärjestelmän keruupiiriä. Maalämpöjärjestelmän keruuneste ohjataan puhaltimen viilennyskennon läpi ja näin viilennys siirretään ympäristön huoneilmaan. Puhallinkonvektori ei kuluta paljoakaan sähköä, joten maaviileän käyttäminen ilmastointiin ei tuo olennaisia lisäkustannuksia asumiseen.

Maaviileä on mahdollista toteuttaa niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Huomioitavaa on, että maaviileän liittäminen maalämpöjärjestelmään on hyvä huomioida jo mitoitusvaiheessa. Näin varmistetaan järjestelmän optionaalinen toiminta ja pienet käyttökustannukset.

Investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin          

Laadukas maalämpöpumppu toimii helposti 25–30 vuotta, se on helppo ja huoleton tapa lämmittää taloa ja käyttövettä. Se on niin käyttövarma, että luotettavat valmistajat myöntävät sille useiden vuosien takuun. Pirkan Maalämpö tarjoaa IVT-maalämpöpumpuille maksuttoman viiden (5) vuoden täystakuun.

Koska auringosta saatava energia on ilmaista, investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Säästöt kattavat kulut jo keskimäärin 4-7 vuodessa, samalla kun talon jälleenmyyntiarvo nousee. Lämpöpumppu kuluttaa suunnilleen yhden osan sähköenergiaa ja hyödyntää neljä tai jopa viisi osaa auringosta peräisin olevaa energiaa. Siksi EU on luokitellut maalämmön uusiutuvaksi energianlähteeksi. Valitsemalla lämpöpumpun autat samalla vähentämään ympäristön kuormitusta. IVT-lämpöpumpuilla on Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki, ainoana lämpöpumppuvalmistajana!

Helppo ja huoleton hoitaa

Oikein asennettu maalämpöpumppu on niin pieni ja huoleton, että voit lähes unohtaa sen olemassa olon. Sinun ei tarvitse muistaa tilata polttoainetta tai tehdä hoitotoimenpiteitä. Lämpö kerätään luonnosta, sinun tehtäväksi jää ainoastaan pohtia, kuinka lämmintä taloosi haluat. Kaikki laadukkaat lämpöpumput on varustettu lämmitysvastuksella, joka toimii oikein kylminä talvipäivinä tai jos laitteen lämmönkeruujärjestelmään tulee jokin häiriö.

 

 

 

 

Testaa, mikä lämmitysmuoto sopii juuri sinulle.

Siirry testiin